La Fira del Gall de Vilafranca se celebrarà els dies 19 i 20 de desembre al parc de Sant Julià i posarà a la venda unes 3.300 peces d’aviram
03 de desembre de 2009La Fira del Gall repeteix enguany emplaçament, el parc de Sant Julià, amb motiu de les obres de l'aparcament soterrat de la rambla de Sant Francesc i que presenta algunes novetats com la 1a exposició-concurs de Raça de Gallina Penedesenca, l'ampliació de l'horari de la 3a Mostra de Tapes d'Aviram fins a les 11 de la nit o la iniciativa “La Fira als Restaurants” en què 10 restaurants de Vilafranca oferiran entre el 14 i el 20 de desembre oferiran un menú amb l'aviram i el gall negre del Penedès com a ingredients destacats i acompanyats pels mateixos vins que es podran degustar en la Mostra de Vins Negres del Penedès.
La presentació s'ha fet aquesta setmana a la seu del Patronat Municipal de Comerç i Turisme amb la presència de l'alcalde Pere Regull, de la presidenta del Patronat de Comerç i Turisme, M. Dolors Rius, i de representants dels diferents sectors que comparteixen protagonisme en la fira (criadors d'aviram autòcton, UVIPE i Penedès Gastronòmic). De les novetats, la regidora M. Dolors Rius va destacar la 1a Exposició-Concurs de Raça de Gallina Penedesenca, que estarà situada a la carpa de la part superior del parc de Sant Julià, en l'anomenada “plaça de l'aviram”. Reunirà els millors exemplars de les quatre varietats de gall i de gallina autòctona penedesenca tradicional i de la varietat millorada per producció de carn. L'exposició es podrà veure dissabte tot el dia i diumenge al matí. Hi haurà un jurat que valorarà les 70 peces d'aviram que optaran a 31 premis. La regidora va recordar que la Fira del Gall de Vilafranca és l'única arreu de l'Estat on pots triar un animal viu i te'l pots emportar a casa sacrificat i a punt per cuinar-lo.
Per part de l'Associació de Criadors d'Aviram Autòcton, M. Antònia Udina ha explicat que enguany es preveu que estiguin a la venda a la Fira del Gall unes 3.300 peces d'aviram, 1.500 de les quals seran gall del Penedès, 400 dels quals es podran adquirir ja sacrificats. Udina va recordar que en 5 anys el percentatge de presència del gall penedesenc a la fira ha passat del 25 al 46% de tot l'aviram que hi està exposat. Tenint en compte el context de crisi, els preus de l'aviram es mantenen com l'any passat.
Pel que fa als vins negres, Joan Gil, gerent d'UVIPE, ha donat a conèixer que en la Mostra de Cuina d'Aviram i de Vins Negres del Penedès es podran degustar 14 vins de la DO Penedès d'entre els anys 1997 i 2008. Continuaran les sessions d'iniciació al tast de vins i el concurs de vins negres. Es manté també el Superceller de Vins Negres i el Rebost de Nadal.
Olga Guasch, en representació dels restaurants del Penedès Gastronòmic, va explicar que la Mostra de Cuina d'Aviram comptarà amb la participació de 7 restaurants que presentaran una oferta de 20 plats en què es potencia la presència del gall negre del Penedès. Els preus es mantenen respecte a l'any passat, en què es van fer un total de 13.000 degustacions, un 15% més que l'any anterior. Guasch va destacar l'ampliació de l'oferta gastronòmica amb la iniciativa “La Fira als Restaurants”, en què 10 restaurants de Vilafranca oferiran de 14 al 20 de desembre als seus establiments menús que inclouran gall negre del Penedès, o bé aviram.
Pel que fa a les activitats paral·leles a la Fira del Gall, Pilar Yagüe, directora del Patronat de Comerç i Turisme, va recordar el pregó, que pronunciarà el periodista Marcel Gorgori el dia 16 de desembre; la Fira d'Artesans i Brocanters, que començarà a la plaça de l'Era Enrajolada i s'instal·larà al llarg de l'avinguda de Catalunya; i la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma.
La presentació s'ha fet aquesta setmana a la seu del Patronat Municipal de Comerç i Turisme amb la presència de l'alcalde Pere Regull, de la presidenta del Patronat de Comerç i Turisme, M. Dolors Rius, i de representants dels diferents sectors que comparteixen protagonisme en la fira (criadors d'aviram autòcton, UVIPE i Penedès Gastronòmic). De les novetats, la regidora M. Dolors Rius va destacar la 1a Exposició-Concurs de Raça de Gallina Penedesenca, que estarà situada a la carpa de la part superior del parc de Sant Julià, en l'anomenada “plaça de l'aviram”. Reunirà els millors exemplars de les quatre varietats de gall i de gallina autòctona penedesenca tradicional i de la varietat millorada per producció de carn. L'exposició es podrà veure dissabte tot el dia i diumenge al matí. Hi haurà un jurat que valorarà les 70 peces d'aviram que optaran a 31 premis. La regidora va recordar que la Fira del Gall de Vilafranca és l'única arreu de l'Estat on pots triar un animal viu i te'l pots emportar a casa sacrificat i a punt per cuinar-lo.
Per part de l'Associació de Criadors d'Aviram Autòcton, M. Antònia Udina ha explicat que enguany es preveu que estiguin a la venda a la Fira del Gall unes 3.300 peces d'aviram, 1.500 de les quals seran gall del Penedès, 400 dels quals es podran adquirir ja sacrificats. Udina va recordar que en 5 anys el percentatge de presència del gall penedesenc a la fira ha passat del 25 al 46% de tot l'aviram que hi està exposat. Tenint en compte el context de crisi, els preus de l'aviram es mantenen com l'any passat.
Pel que fa als vins negres, Joan Gil, gerent d'UVIPE, ha donat a conèixer que en la Mostra de Cuina d'Aviram i de Vins Negres del Penedès es podran degustar 14 vins de la DO Penedès d'entre els anys 1997 i 2008. Continuaran les sessions d'iniciació al tast de vins i el concurs de vins negres. Es manté també el Superceller de Vins Negres i el Rebost de Nadal.
Olga Guasch, en representació dels restaurants del Penedès Gastronòmic, va explicar que la Mostra de Cuina d'Aviram comptarà amb la participació de 7 restaurants que presentaran una oferta de 20 plats en què es potencia la presència del gall negre del Penedès. Els preus es mantenen respecte a l'any passat, en què es van fer un total de 13.000 degustacions, un 15% més que l'any anterior. Guasch va destacar l'ampliació de l'oferta gastronòmica amb la iniciativa “La Fira als Restaurants”, en què 10 restaurants de Vilafranca oferiran de 14 al 20 de desembre als seus establiments menús que inclouran gall negre del Penedès, o bé aviram.
Pel que fa a les activitats paral·leles a la Fira del Gall, Pilar Yagüe, directora del Patronat de Comerç i Turisme, va recordar el pregó, que pronunciarà el periodista Marcel Gorgori el dia 16 de desembre; la Fira d'Artesans i Brocanters, que començarà a la plaça de l'Era Enrajolada i s'instal·larà al llarg de l'avinguda de Catalunya; i la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma.